Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Rajlovac/Sarajevo, 25.07.2017

Helij za uspješan let

Messer BH Gas je u nekoliko navrata podržavao timove entuzijasta koji su uz pomoć balona napunjenog helijem slali svoje kamere u orbitu želeći vidjeti dokle seže moć suvremene tehnologije.

Tako je 22.07.2017. BH HAB team uspješno lansirao HAB (high altitube balloon) "Džennet II". Balon je nosio kutiju sa 3 kamere: Yi g1 za photo timelapse, Yi 4k+ za 4k60fps video i Samsung Gear 360 za 360 fotografije. Pored toga bila su dva GPS uređaja i Raspberry Pi A+ sa "Pi in the sky" dodatkom koji je slao real time telemetriju natrag na Zemlju.

Balon je lansiran sa Trebevića, a kutija je pronađena na području Ravne Romanije, 47 km vazdušne linije od lansiranja. Let je trajao ukupno 158 minuta, od toga 119 min. let, a pad 39 min. Maksimalna postignuta visina bila je fantastičnih 33.4 km.

Za ovu avanturu potrošeno je oko 4 m3 helija, a Messer je i ovoga puta pokazao spremnost da učestvuje u akcijama koje donose nove spoznaje o nedovoljno istraženim prostorima.

Iz BH HAB teama javljaju da je sve prošlo po planu i da se u skoro vrijeme spremaju poslati letjelicu na još veće visine i sa njih spremiti originalnu snimku.

Messerov helij će i tada biti ono gorivo koje će pokrenuti balon i na taj način pomoći u ispunjavanju novih ciljeva ovog mladog tima istraživača.

Dzennet II_Panorama velika