Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Sarajevo, 21.11.2017

Messer - jedini ovlašteni dobavljač CO2 za Coca-Colu

Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da je Messer BH Gas d.o.o od 15.11.2017. autorizirani dobavljač CO2 za The Coca Cola Company (u daljem tekstu TCCC).

U periodu od 07.-09.11.2017. TCCC je izvršila audit i donesen je zaključak da postojeća proizvodnja ugljikovog dioksida u Messerovom postrojenju Sočkovac iz prirodnog izvora obezbjeđuje dobijanje ugljikovog dioksida koji odgovara standardima za isporuku ove prestižne svjetske kompanije za proizvodnju pića.

Za dobijanje CO2 koji odgovara zahtjevima TCCC obezbijedili smo adekvatan dizajn baziran na kvaliteti i varijabilnosti u dolaznom sirovom gasu, specificirali detaljne operativne postupke i dokazali kontrolu nad procesom tako da je finalni proizvod CO2 konzistentno po svim parametrima u skladu sa specifikacijom TCCC.

Sistem proizvodnje, skladištenja i otpreme proizvoda odgovara najvišim standardima prehrambene industrije.

Jedan od zahtjeva audita je i godišnja analiza parametara sirovog i finalnog gasa u ovlaštenoj vanjskoj laboratoriji TCCC, kojih ima samo nekoliko u svijetu. Rezultati analiza su pokazali da su parametri našeg finalnog proizvoda u potpunosti u skladu sa zahtjevima standarda Coca Cole, a to je samo potvrdilo naše višegodišnje praćenje parametara navedenih od Međunarodnog udruženja tehnologa za piće (ISBT).

Vrijednost nove Messerove fabrike u Sočkovcu prelazi investiciju od 2,5 mil. EUR, a u adekvatnu laboratorijsku opremu uloženo je preko 250 hiljada EUR.

U cilju kontinuiranog nadzora ispravnosti proizvoda od samog izvorišta CO2 plina do pretakanja plina kod kupaca, definirani su osnovni principi HACCP kodeksa i implementiran je standard za upravljanje sigurnošću hrane ISO/FSSC 22000.

Također, standard ISO 14001:2015 potvrđuje da je naše poslovanje u skladu sa zahtjevima o okolinskom upravljanju, a kroz niz implementiranih akcija u proteklom periodu Messer BH Gas pokazuje da je društveno odgovorna kompanija.

Treba naglasiti da je postrojenje u Sočkovcu jedini ovlašteni dobavljač CO2 od strane Coca-Cole u Bosni i Hercegovini.