Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Rajlovac/Sarajevo, 09.05.2017

Messer podržava dječije stvaralaštvo

Od 3. do 6. maja na nekoliko lokacija u Sarajevu održan je 3. Festival dječije umjetnosti (FEDU), jedinstven po svome sadržaju i karakteru. To je prvi internacionalni festival u BiH i Regionu koji je prilika za afirmaciju knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade, ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze.  Ovo je treći po redu festival koji je dobio prefiks značajnog umjetničkog festivala za populaciju od 6. do 14. godina.

U toku trajanja Festivala, kroz stalne dnevne aktivnosti bilo je prezentirano oko 300 učesnika dramskog, literarnog i muzičkog stvaralaštva – profesionalaca iz BiH i Regije.  I to sve s ciljem edukacije i afirmacije dječijeg stvaralaštva. 

U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz tri oblasti (teatar, muzika i književnost): izvode se pozorišne predstava iz BiH i Regije plus dvije festivalske premijere, koncert muzičkih talenata i horova sa revijalnim programom, mnoge art radionice iz slikarstva, kiparstva i lutkarstva, književna druženja, kao i izbor najboljih bajki pristiglih na raspisani Konkurs. Festival je takmičarskog i revijalnog karaktera, a nagrade su novčane u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

Kompanija Messer BH Gas koja ima sluha za najmlađu populaciju, njihove umjetničke i kulturne potrebe, glavni je partner Festivala u domenu dječijeg stvaralaštva. Sve nagrade za najbolju bajku koju su napisali učenici osnovnih škola financira naša kompanija.

Uz to, Messer je zaslužan za dekoraciju ambijenta Velike sale Općine Stari Grad gdje je održan završni koncert Festivala i dodijeljene nagrade.

Dobitnici Plaketa za najbolje mlado spisateljsko pero «Aida» su:

Prvo mjesto ide Merjem Husejnović  za bajku „Čarolija i tri vile“. Druga nagrada je pripala Lani Mlađen za bajku "Hrast".

Treće mjesto dijele Muniba Memić za bajku "Ružica i jedanaest Štrumfova“ i Tarik Sijarić za bajku "Moj nevidljivi prijatelj Tom". 

Ovaj umjetnički festival za djecu je takmičarskog tipa i pokazuje visoke domete u umjetnosti za mlade kako u BiH tako i u široj Regiji.

Nagrade nose naziv: Planeta Teatra, Planeta Bajki i Planeta Muzike.

Sve dodatne informacije o Festivalu se mogu dobiti na www.fedu.ba

Messer je ponosni partner Festivala koji djeci nudi radost iz koje se uči.

messer fedu 3messer fedu 2messer fedu 4messer fedu 6messer fedu