Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Rajlovac/Sarajevo, 30.05.2017

Messer za roditeljsku kuću

U Bosni i Hercegovini postoje vidni problemi u mnogim domenima, ali sigurno je da je zdravlje naše djece broj jedan. Dugi niz godina vodila se pravna i financijska bitka za gradnju Roditeljske kuće kao mjesta boravka roditelja oboljele djece koja nisu iz glavnog grada. Kad je ta bitka okončana, pojavio se problem održavanja kuće i osiguranja njenog rada.

Prije tri mjeseca započet je projekt "Super recept za Roditeljsku kuću", s osnovnim ciljem podizanja svijesti o važnosti Roditeljske kuće u Sarajevu i s nastojanjem da se sistemski riješi problem njenog finansiranja.
Roditeljska kuća otvorena je 2016. godine i do sada se finansirala uz pomoć donacija, uz sporadično uključivanje Vlade KS. U BiH godišnje oboli između 60 i 70 djece, a do sada ih je u kući boravilo više od 70.

Za potrebe normalnog funkcioniranja Roditeljske kuće potrebno je 150.000 KM na godišnjem nivou, a da ta sredstva ne smiju biti upitna, poručila je televizija Hayat koja je 25. maja organizirala donatorsku večeru na kojoj su domaćini bili učesnici serijala  ''Super recept za Roditeljsku kuću''.

Na večeri su učestvovale poznate ličnosti iz svijeta muzike, glume, politike, nauke, sporta... I naša kompanija se odazvala pozivu želeći dati važnost rješenju gorućih problema u državi i iskazati svoju korporativnu solidarnost sa onima kojima je pomoć itekako potrebna.

Generalni direktor Messer BH Gasa, g. Valentin Ilievski, je ispisao ček na 1.000 KM, ističući kako je važno da vlast u BiH sistemski riješi financiranje Roditeljske kuće jer je to hitno i nužno.
Uz pomoć dobrih ljudi samo je od poziva na humanitarni broj skupljeno više od 60.000 KM, aukcijom slika 2.000 KM, a na samoj 'Donatorskoj večeri', ukupno je skupljeno 260.307 KM.

Ovakva akcija kao demonstracija kapaciteta dobrote kod bosanskog čovjeka pokazala je spremnost i privrednih društava, pojedinaca, udruženja, vladinog i nevladinog sektora da zajednički sudjeluju u podršci onima kojima je to najpotrebnije – a to su naša djeca.

Uplata je izvršena na račun Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka FBiH” 161 00000 388 90124, i svi koji to žele mogu i dalje potpomagati rad Roditeljske kuće. 

IMG_4439

IMG_4438

IMG_4436

IMG_4440

IMG_4434