Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Messer u akciji zbrinjavanja pasa lutalica

Okrutnost nad životinjama sve je učestalija pojava u Bosni i Hercegovini, o čemu svjedoče brojni medijski natpisi i video snimci koji uznemiruju javnost. Velika skupina pasa lutalica tako se našla na meti okrutnih pojedinaca, prepuštena ulici i gladi, predstavljajući tako potencijalnu opasnost za društvo zbog eventualnih bolesti, agresivnosti i bjesnila. Premda razna udruženja pokušavaju zaštititi prava životinja i spriječiti okrutnost nad njima, ovaj problem se rješava sporo i neefikasno. Stjecajem okolnosti i naša kompanija uvučena je u ovu tužnu priču kojoj smo ipak pokušali dati pozitivan pečat. Na lokaciji firme jedno jutro zatekli smo više pasa lutalica, od kojih je jedna keruša u međuvremenu okotila i 10 mladih. Za sve pse se brinemo, imaju stanište, vodu i hranu svaki dan.

Odrasle pse dali smo veterinarski obraditi, sterilizirati i cijepiti, dok su kućići očišćeni od parazita. Do sada je udomljeno 6 kućića, ostalo ih je još troje - jedno je, nažalost, umrlo. Namjera nam je da u toku akcija udomljavanja pasa zbrinemo preostale kućiće, a da veće zadržimo u krugu kompanije. Obraćali smo se usmeno veterinarskoj stanici na Stupu i Općini Novi Grad, međutim dobijali smo odgovor da oni nisu nadležni za zbrinjavanje. Ni razna udruženja koja se brinu za pse lutalice nisu nam, pored dobre volje, mogla mnogo pomoći.

Između ostalog obratili smo se Udruženju građana za sprečavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo, gospodinu Velimiru Ivaniševiću, koji je iskazao svoju spremnost da pomogne u nekoj od eventualnih budućih akcija udomljavanja. Također je istakao da je naša firma prva u gradu koja se posvetila ovom zabrinjavajućem problemu i pokazala visok nivo svjesnosti u postupanju sa psima lutalicama.

„Messer BH Gas je na ovaj način pokazao da se može mnogo napraviti za zajednicu kad bi većina firmi u gradu i državi slijedili ovaj primjer. Mi moramo znati da je put prema EU popločan i našim odnosom prema životinjama. S obzirom na to kako se maćehinski odnosimo prema njima, Evropa mi se čini kao misaona imenica. Ipak, u ovakvoj gesti uposlenih u MEsseru vidim  šansu da uspijemo“ – istakao je g. Ivanišević.

U duhu svog korporativnog gesla: „Mi stvaramo pozitivnu atmosferu“, Messer će uzeti učešća u akcijama udomljavanja životinja i pokušati biti  jedan od faktora u podizanju svjesnosti prema nemoćnim grupama u društvu.

DSC03014

psi4

psi3