Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Otvorenje novog postrojenja za razlaganje zraka u Zenici

Plinovi za BiH

23.10.2009.

Predsjedavajući Messer grupacije iz Frankfurta Stefan Messer i Vahid Hećo, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije 23. oktobra zvanično su u rad pustili novosagrađeno postrojenje za razlaganje zraka, smješteno u krugu nekadašnje Željezare Zenica.

Novo postrojenje za razlaganje zraka u Zenici, danas locirano u krugu Arcelor Mittala, je prva takva fabrika u Bosni i Hercegovini, izgrađena po najsavremenijim metodama koje se trenutno primjenjuju u svijetu.

U fabrici je zaposleno 25 novih ljudi, starosne dobi do 25 godina, čime Messer želi dati šansu mladim ljudima da uče i usavršavaju se radeći sa iskusnijim kolegama.

U narednom periodu se planira završetak kompletne investicije, stabiliziranje procesa proizvodnje, održavanje izuzetno dobrog kvaliteta proizvoda, uz neprestanu kontrolu kvaliteta najsavremenijim uređajima. Ciljevi su između ostalog da se standard radnika podigne na što viši nivo, te omoguće bezbjedni uvjeti rada uz stalnu edukaciju uposlenika.

Tehnologija koja se koristi je u potpunosti u skladu sa zaštitom životne sredine, nema nikakvih zagađenja niti štetnih uticaja na okolinu. Osnovna sirovina je zrak, a proizvodi su sastavni dijelovi zraka: kisik, argon, azot.

Značaj ovog Messerovog ulaganja za državu BiH je višestruk: investicija vrijedna oko 20 miliona EUR, potom se ostvaruje značajan priliv deviznih sredstava pošto se dio proizvodnje izvozi, a saradnja sa matičnom kućom, Messer Group, rezultira razmjenom novih tehnologija i dostignuća baziranih na proizvodnji i primjenama.

 

Messer zenica otvorenje gosp