Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Priča o Messeru

21.05. 2105 mala

Slijedeća generacija

Stefan Messer, današnji generalni direktor Grupacije Messer, rodio se 20. januara 1955. godine u Frankfurtu na Maini, kao sin Hansa i Rie Messer. Skupa sa bratom i sestrom odrasta u mjestu Königstein im Taunus. Još u ranim danima zanima se za kompaniju svog oca i na vlastitu želju radi za vrijeme školskog raspusta u Messerovim firmama. Godine učenja i putovanja provodi u brojnim Messerovim kompanijama u Njemačkoj i inostranstvu.

14.05.

1405

Osnivanje kompanije sa kristalnim lusterima

1952. godine Adolf Messer leti u New York sa namjerom da ponovo pokrene posao u SAD-u. Prve poslijeratne narudžbe za „Hydrocarbon Research Company“ realizovao je tako dobro da su dva zaposlenika kompanije odlučila da se uključe u „American Messer Corporation“ (AMC). Za početni kapital bili su potrebni US-dolari. Pošto je za razmjenu njemačke marke u US-dolare bilo potrebno odobrenje i puno vremena, Adolf Messer je u putnom prtljagu ponio dva kristalna lustera i jednu Leica kameru, i prodao ih na licu mjesta. Sa novcem od prodaje osnovao je AMC i iznajmio ured na 39. spratu Chryslerove zgrade u Lexington Avenue u New Yorku.

07.05.

0705

Akademske počasti

Adolf Messer uživa veliki ugled i u akademskim krugovima. U poodmaklim godinama dobio je brojne počasti za životno djelo kao inženjer i poduzetnik. Tehnički univerzitet Darmstadt mu je u junu 1949. godine dodijelio počasni doktorat. Inicijativa za ovo krenula je od Mašinskog fakulteta, s kojim je još od studentskih dana održavao bliske kontakte. Druga odlikovanja dobio je od Udruženja njemačkih inženjera ("Medalja časti" 1950.), Tehničkog univerziteta Karlsruhe ("Počasni senator", 1952.) i Tehničkog univerziteta Hannover ("Počasni građanin", 1953. godina).

30.04.

3004

Mladi poduzetnik

Hans Messer je naslijedio poduzetnički duh svog oca. 16. aprila 1946. godine ovaj 21-godišnjak osniva u Büdingenu „Messer Schweißtechnik GmbH“ sa jednim partnerom. Hans Messer je jedini direktor. Relokacija u Büdingen je posljedica ratnih dešavanja. Nova kompanija snabdijeva u prvoj liniji Adolf Messer GmbH sa uređajima i materijalima za tehniku zavarivanja. Od 1950. godine Messer Schweißtechnik GmbH je prodajna kompanija sa jednim prodajnim centrom u Frankfurtu na Maini. 1965. godine kompanija mijenja naziv u „Messer Industrie GmbH“ i seli u Königstein im Taunus.

23.04.

0503

Prvi koraci u kompaniji

Hans, sin Adolfa Messera, pomaže u rašćišćavanju ruševina na lokaciji kompanije. Uporedo sa tim, ovaj dvadesetogodišnjak nastavlja studij hemije na Univerzitetu u Frankfurtu koji je bio prekinuo zbog rata. Od 01. augusta 1945. godine rukovodi rekonstrukcijom odjela za elektrode za elektrolučno zavarivanje, koji je bio izmješten za vrijeme drugog svjetskog rata. U poratnom vremenu vlada nestašica svega. Razmjena dobara cvjeta. Hansu Messeru je uspjelo organizirati žicu i sirovine za materijale za zaštitu površine, koji su bili potrebni za proizvodnju. U jesen 1945. godine Messer ponovo pokreće proizvodnju.

16.04. 1604

Novi početak sa kisikom

Messer je preživio nacističku vladavinu i Drugi svjetski rat. Kompanija je po završetku rata od američkih vojnih vlasti zatražila dozvolu za ponovno pokretanje proizvodnje. Pošto je inženjerima američke vojske bio potreban kisik u bocama, kompanija Adolf Messer GmbH je već u ljeto dobila odobrenje za izgradnju postrojenja za razlaganje zraka. Messer koristi priliku i počinje sa raščišćavanjem, uklanjanjem ruševina i izvođenjem hitnih popravki na objektima. Od postrojenja za razlaganje zraka prvo je profitirala američka vojska, a kasnije i stanovništvo na širem području Frankfurta.

09.04.

0904

Razaranje poslije profita

Messerovi proizvodi su veoma traženi u ratnim godinama (1939.-1945.). Uređaji za zavarivanje su potrebni za proizvodnju tenkova, brodova i podmornica. Kompanija razvija specijalne mašine za zavarivanje repova na raketama, što je korišteno u raketama V1 i V2. Nakon teških zračnih napada na Frankfurt Messer seli dijelove proizvodnje u okolinu grada. 18. marta 1944. u tridesetominutnom zračnom napadu uništen je veliki dio proizvodnje. Malo prije završetka rata američki vojnici zaposjeli su glavnu fabriku u Ulici Hanauer Landstrasse.

02.04.

0204

Pod svastikom

30. januara 1933. godine nacionalsocijalisti došli su na vlast u Njemačkoj. Hitler je počeo da naoružava vojsku. Kompanija Messer koristi svoju ekonomsku šansu i profitira od industrije oružja. Nije lako ocijeniti ulogu poduzetnika Adolfa Messera u Trećem Rajhu: s jedne strane, bio je član NSDAP-a i imao je, kao i ostale kompanije, i u toku rata, radnike na prisilnom radu. S druge strane, štitio je zaposlenike koji su bili u sukobu sa režimom.

26.03.

2603

Proširenje portfolija

Messer uvodi elektro-zavarivanje. Istraživanje i razvoj počinju 1928. godine. Uskoro je jasno: Ako kompanija hoće da pridobije kupce za uređaje za elektrozavarivanje, potrebne su joj elektrode za zavarivanje visokog kvaliteta. 1930. godine počinje proizvodnja elektroda za zavarivanje u specijalnom postupku sa uranjanjem. Kao prvi proizvođač autogenih aparata, Messer 1931. godine počinje za proizvodnjom mašina za elektro-zavarivanje. 1932. godine slijede presovanjem obložene elektrode za elektrolučno zavarivanje. Messer ne razvija samo elektrode, nego i konverter "Kopol", koji konvertira naizmjeničnu struju u istosmjernu struju, pogodniju za elektrolučno zavarivanje.

19.03.

1903

Povećana produktivnost

Punionice kisika su na početku logističkog lanca. 1927. godine Messer uvodi proces sa konstantnim pritiskom i kisične baterije. Nova tehnologija omogućava centralno podešavanje pritiska kisika, a ne na licu mjesta prilikom rezanja i zavarivanja. Nova tehnika se koristi u stacionarnim sistemima. Prednost ove metode: Gorionici svih veličina mogu raditi pod jednim kisičnim pritiskom. Ove inovacije nisu dovele samo do znatnih ušteda u potrošnji kisika i acetilena. Sa centralnim snabdijevanjem kisikom smanjuju se i troškovi transporta.

12.03.

1203

Nova lokacija Adolf Messer &Co. GmbH

1926. godine Adolf Messer & Co. GmbH seli na novu lokaciju u ulici Hanauer Landstraße u Frankfurtu na Maini. Iste godine Messer izbacuje na tržište visoko učinkoviti naizmjenični gorionik za rezanje i zavarivanje sa osiguranjem od povratnog udara. Nova tehnologija sprečava povratni udar plamena u gorionik, čiji je uzrok premalena brzina dotoka plina (nedostatak plina). Ako plin van dizne sagorijeva brže od dotoka plina, plamen se seli u gorionik ili čak i u crijevo. Povratni udar se prepoznaje po glasnom prasku i može prouzrokovati veliku štetu. Naizmjenični gorionik je veliki napredak, jer se u njemu vrhovi gorionika mogu izmjenjivati, bez da se moraju ukloniti i crijeva. Upotreba različitih vrhova gorionika omogućava obradu metala raznih debljina i vrsta, samo sa jednom drškom.

05.03.

0503

Rođen u burnim vremenima

1. februara 1925. rodio se Hans Messer. Sin Adolfa Messera i njegove druge žene Thee jednog dana će krenuti stopama svog oca i preuzeti porodičnu kompaniju. Burna su vremena: Tek što je 1923. godine prošla privredna kriza u Njemačkoj sa hiperinflacijom, 1929. godine izbija svjetska privredna kriza. Recesija prisiljava Adolfa Messera da otpušta zaposlenike. Kompanija pokušava napraviti najbolje iz ove situacije i investira u marketing i sajmove kao i edukaciju za kupce i nezaposlene.

26.02. 2602

Za šaku dolara

Evropa nije dovoljna. Zemlja neograničenih mogućnosti dopala se Adolfu Messeru. Sa deset gorionika za rezanje i zavarivanje, skupa sa kisičnim bocama, acetilenskim gorionicima i ostalim priborom u prtljagu, ukrcao se 1912. godine na brod koji ga je doveo u Ameriku. Već kratko po dolasku u New York prodao je svu opremu. Prvi uređaji "Original Messer" u prekomorskim zemljama koristili su se u radovima na čeličnim stubovima u zgradi suda ili prilikom čišćenja spaljenog skladišta. Sa zaradom od 5000 dolara Adolf Messer je u Filadelfiji osnovao američku kompaniju Messer Company.

19.02.

1902

Viva España

Adolf Messer nastavlja svoj put. Postrojenja za razlaganje zraka postaju, pored autogene tehnike, drugi stub njegove kompanije. Ona iz okolnog zraka izdvajaju kisik koji je potreban za autogeno zavarivanje, ali i za druge primjene. Umjesto da, kao i konkurencija, proizvodi kisik i prodaje ga, on prodaje postrojenja za razlaganje zraka tako da njegovi kupci sami mogu proizvoditi kisik. Svoje prvo postrojenje za ralaganje zraka Adolf Messer je sagradio na licu mjesta u firmi Rodrigo de Rodrigo u Madridu. On lično je postrojenje pustio u pogon 1910. godine.

12.02. 13 02  

Na putu uspjeha

Posao je procvjetao! Dvije godine nakon prebacivanja na autogenu tehniku Adolf Messer uvodi brand „Original Messer“. Pod ovim imenom od 1908. godine on prodaje široku paletu gorionika, acetilenskih razvijača, reducir-ventila i drugog pribora za autogeno zavarivanje. Sa brandom "Original Messer" kupci su povezivali kvalitet s kojim je Adolf Messer izgradio svoje ime. Potražnja za njegovim proizvodima je tako velika da je još iste godine proizvodnju preselio u veću radionicu u frankfurtskoj Frankenallee.

05.02.

0502

Otvoren za nove puteve

Ko ne ide ukorak s vremenom, nestaje vremenom. Električna i plinska rasvjeta potisnule su acetilensku početkom dvadesetog stoljeća. Adolf Messer mora nešto poduzeti. Alternativu acetilenskoj rasvjeti, koja mnogo obećava, vidio je u novoj naprednoj tehnici autogenog zavarivanja. 1902. godine počinje razvijati uređaje za autogeno rezanje i zavarivanje. Adolf Messer napušta posao sa acetilenskom rasvjetom i fokusira se od 1906. na proizvodnju uređaja za autogeno rezanje i zavarivanje. Iste godine preimenovao je svoju kompaniju u Messer & Cie. 

29.01. 2901Sigurnost na prvom mjestu

Oprez, opasnost od eksplozije! Proizvodnja acetilena sa kalcium-karbidom i vodom nije bezopasna. Acetilenski uređaji Adolfa Messera dobro prolaze kod kupaca i zato što su dizajnirani za jednostavnu i sigurnu upotrebu. Za dvije sigurnosne naprave, "ventilacijsku cijev na razvijačima acetilena" i "uređaj za sigurno uvođenje karbidnih spremnika pod gazometarsko zvono", Adolf Messer je 1902. i 1903. godine dobio svoje prve patente.

22.01.

2201

Kakav poklon!

Nije obraćao pažnju na upozorenja prijatelja i rođaka: Jean May, trgovac biciklima iz Ilbesheima, obradovao je porodicu za Božić 1898. godine sa modernom acetilenskom rasvjetom. Instalaciju je isporučio 20-godišnji mladi poduzetnik Adolf Messer. Trgovac biciklima postao je tako prvi kupac kompanije Messer. I pošto tada još nije bilo internet ratinga, Adolfu Messeru je napisao pismo: „veličanstveno“, „funkcionira bez problema“, „jednostavno za upotrebu“ – velike riječi hvale. Zahvaljujući velikom zadovoljstvu klijenata Adolf Messer dobija dobre poslove. Do 1905. prodao je 2200 acetilenskih rasvjetnih instalacija i acetilenskih razvijača. 

15.01.

1501

Praksa iznad teorije

Adolf Messer je čovjek od djela. Već kao student nije se zadovoljavao samo slušanjem predavanja o acetilenskim svjetiljkama na TU Darmstadt. Dizajnirao je vlastitu rasvjetnu instalaciju i oprobao se u mesnici i gostionici svojih roditelja. Genijalna marketinška strategija: Klijenti njegovih roditelja su od usta do usta širili vijest o novoj rasvjeti. Stižu i prve narudžbe, i 20-godišnji student mašinstva osniva startup firmu u mjestu Hoechst am Main. I to što je počelo 1898. godine sa četiri radnika i jednim službenikom, 120 godina kasnije preraslo je u svjetsku kompaniju u vlasništvu porodice sa 5485 zaposlenika.

08.01.

0801

Ovako je sve počelo

6. aprila 1878. godine rodio se Adolf Messer, kasniji osnivač kompanije, u mjestu Hofheim am Taunus, u kojem su njegovi roditelji imali mesnicu i gostionicu.  Mladi mesarev sin nije se mnogo zanimao za kobasice, više za pogonski motor koji je bio instaliran u mesnici. Adolf Messer je krenuo putem tehnike: odradio je praksu u fabrici plinskih motora u mjestu Höchst am Main, zatim pohađao koledž za inženjerstvo u Mecklenburgu i na kraju studirao inženjerstvo na TU Darmstadt.

01.01.

0101

Sretan rođendan!

Za obilježavanje 120 godina Messera pripremili smo Vam "Messer Story" - priču o Messeru. Od danas pa do kraja decembra svake sedmice ćemo objavljivati dio po dio uzbudljive istorije ove porodične kompanije. Šta ustvari znače tri bijela trokutića u logotipu kompanije? Još od šezdesetih godina prošlog vijeka to je znak kompanije i simbolizira kompetenciju u oblastima industrijski plinovi, tehnika rezaranja i tehnika zavarivanja. Dizajnerska agencija dobila je zahtjev da znak treba da bude jednako upečatljiv kao i Mercedesova zvijezda.