Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

Priča o Messeru

19.02.

1902

Viva España

Adolf Messer nastavlja svoj put. Postrojenja za razlaganje zraka postaju, pored autogene tehnike, drugi stub njegove kompanije. Ona iz okolnog zraka izdvajaju kisik koji je potreban za autogeno zavarivanje, ali i za druge primjene. Umjesto da, kao i konkurencija, proizvodi kisik i prodaje ga, on prodaje postrojenja za razlaganje zraka tako da njegovi kupci sami mogu proizvoditi kisik. Svoje prvo postrojenje za ralaganje zraka Adolf Messer je sagradio na licu mjesta u firmi Rodrigo de Rodrigo u Madridu. On lično je postrojenje pustio u pogon 1910. godine.

12.02. 13 02  

Na putu uspjeha

Posao je procvjetao! Dvije godine nakon prebacivanja na autogenu tehniku Adolf Messer uvodi brand „Original Messer“. Pod ovim imenom od 1908. godine on prodaje široku paletu gorionika, acetilenskih razvijača, reducir-ventila i drugog pribora za autogeno zavarivanje. Sa brandom "Original Messer" kupci su povezivali kvalitet s kojim je Adolf Messer izgradio svoje ime. Potražnja za njegovim proizvodima je tako velika da je još iste godine proizvodnju preselio u veću radionicu u frankfurtskoj Frankenallee.

05.02.

0502

Otvoren za nove puteve

Ko ne ide ukorak s vremenom, nestaje vremenom. Električna i plinska rasvjeta potisnule su acetilensku početkom dvadesetog stoljeća. Adolf Messer mora nešto poduzeti. Alternativu acetilenskoj rasvjeti, koja mnogo obećava, vidio je u novoj naprednoj tehnici autogenog zavarivanja. 1902. godine počinje razvijati uređaje za autogeno rezanje i zavarivanje. Adolf Messer napušta posao sa acetilenskom rasvjetom i fokusira se od 1906. na proizvodnju uređaja za autogeno rezanje i zavarivanje. Iste godine preimenovao je svoju kompaniju u Messer & Cie. 

29.01. 2901Sigurnost na prvom mjestu

Oprez, opasnost od eksplozije! Proizvodnja acetilena sa kalcium-karbidom i vodom nije bezopasna. Acetilenski uređaji Adolfa Messera dobro prolaze kod kupaca i zato što su dizajnirani za jednostavnu i sigurnu upotrebu. Za dvije sigurnosne naprave, "ventilacijsku cijev na razvijačima acetilena" i "uređaj za sigurno uvođenje karbidnih spremnika pod gazometarsko zvono", Adolf Messer je 1902. i 1903. godine dobio svoje prve patente.

22.01.

2201

Kakav poklon!

Nije obraćao pažnju na upozorenja prijatelja i rođaka: Jean May, trgovac biciklima iz Ilbesheima, obradovao je porodicu za Božić 1898. godine sa modernom acetilenskom rasvjetom. Instalaciju je isporučio 20-godišnji mladi poduzetnik Adolf Messer. Trgovac biciklima postao je tako prvi kupac kompanije Messer. I pošto tada još nije bilo internet ratinga, Adolfu Messeru je napisao pismo: „veličanstveno“, „funkcionira bez problema“, „jednostavno za upotrebu“ – velike riječi hvale. Zahvaljujući velikom zadovoljstvu klijenata Adolf Messer dobija dobre poslove. Do 1905. prodao je 2200 acetilenskih rasvjetnih instalacija i acetilenskih razvijača. 

15.01.

1501

Praksa iznad teorije

Adolf Messer je čovjek od djela. Već kao student nije se zadovoljavao samo slušanjem predavanja o acetilenskim svjetiljkama na TU Darmstadt. Dizajnirao je vlastitu rasvjetnu instalaciju i oprobao se u mesnici i gostionici svojih roditelja. Genijalna marketinška strategija: Klijenti njegovih roditelja su od usta do usta širili vijest o novoj rasvjeti. Stižu i prve narudžbe, i 20-godišnji student mašinstva osniva startup firmu u mjestu Hoechst am Main. I to što je počelo 1898. godine sa četiri radnika i jednim službenikom, 120 godina kasnije preraslo je u svjetsku kompaniju u vlasništvu porodice sa 5485 zaposlenika.

08.01.

0801

Ovako je sve počelo

6. aprila 1878. godine rodio se Adolf Messer, kasniji osnivač kompanije, u mjestu Hofheim am Taunus, u kojem su njegovi roditelji imali mesnicu i gostionicu.  Mladi mesarev sin nije se mnogo zanimao za kobasice, više za pogonski motor koji je bio instaliran u mesnici. Adolf Messer je krenuo putem tehnike: odradio je praksu u fabrici plinskih motora u mjestu Höchst am Main, zatim pohađao koledž za inženjerstvo u Mecklenburgu i na kraju studirao inženjerstvo na TU Darmstadt.

01.01.

0101

Sretan rođendan!

Za obilježavanje 120 godina Messera pripremili smo Vam "Messer Story" - priču o Messeru. Od danas pa do kraja decembra svake sedmice ćemo objavljivati dio po dio uzbudljive istorije ove porodične kompanije. Šta ustvari znače tri bijela trokutića u logotipu kompanije? Još od šezdesetih godina prošlog vijeka to je znak kompanije i simbolizira kompetenciju u oblastima industrijski plinovi, tehnika rezaranja i tehnika zavarivanja. Dizajnerska agencija dobila je zahtjev da znak treba da bude jednako upečatljiv kao i Mercedesova zvijezda.