Asset Publisher
Back

"Mostovi prijateljstva" s Messerom

"Mostovi prijateljstva" s Messerom

10.07.2019.

Našoj kompaniji se obratila JU OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Sarajevo sa molbom da im budemo podrška u realizaciji jednog značajnog i korisnog odgojno-obrazovnog projekta pod nazivom „Mostovi prijateljstva“. Riječ je o povezivanju učenika iz Beča sa učenicima iz Sarajeva, razmjeni učenika i uspostavljanju mostova prijateljstva s akcentom na upoznavanje različitosti i međukulturalnog razumijevanja.

Osnovna škola „Mehmedalija Mak Dizdar“ ima 408 učenika, od kojih skoro polovina pohađa njemački jezik i stoga je vrlo važno da učenici i u praksi, odnosno u zemljama gdje je njemački maternji jezik, izučavaju njemački, poboljšaju svoje znanje i uspostave kontakte sa svojom generacijom.

Da bi ostvarili ovakvu nastavnu politiku, Škola je uspostavila suradnju sa školom iz Beča „Öffentliche Volksschule Selzergasse, Wien, Österreich“ koja je prošlog mjeseca ugostila 40 učenika ove škole koji su proveli 4 dana u Beču, obišli znamenitosti i definirali buduću suradnju sa ovom školom.

S obzirom da je za ovakav put OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ bila potrebna financijska podrška, nakon što su nam se obratili, Messer Tehnoplin d.o.o. je uplatio novac kako bi osigurali prijevoz i izlete barem za jednog učenika ove škole i tako potvrdio svoju intenciju da učestvuje u inovativnim i korisnim projektima za mlade, obrazovanje, sport, kulturu i ekologiju u bosanskohercegovačkom društvu.

Nakon što su se vratili, direktorica OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ mr. Samira Nukić skupa s učenicima i profesorima nam se zahvalila što smo učestvovali u ovom svrsishodnom projektu, s obrazloženjem da su uspostavili „most prijateljstva“ o čemu svjedoče i fotografije sa ove stručne ekskurzije te da su pozvali učenike i profesore ove bečke škole da dođu u Sarajevo.