Asset Publisher
Back

Jedan neobičan čas iz hemije

Jedan neobičan čas iz hemije

13.09.2019.

Hemija je izuzetna nauka, primjenjiva u svakodnevnom životu, čega trebaju biti svjesni i učenici osnovnih i srednjih škola kada se prvi put sretnu sa ovim zanimljivim predmetom u školama. Messer je kompanija koja upravo tu magičnost eksperimenta u stvaranju hemijskih jedinjenja redovno pokazuje u raznim prezentacijama na workshopovima, seminarima i konferencijama, ali i u đačkim učionicama.

Naša kolegica Nermina Čivić je takvu jednu prezentaciju u vidu predavanja sa praktičnim vježbama izvela 13. septembra u JU “Deseta osnovna škola” Ilidža, u odjeljenju VIII-3.

Cijeli razred je, kako stoji na FB stranici ove škole, uživao u malom ogledu iz hemije. Nermina Čivić je učenicima osmog razreda pokazala male tajne velikih majstora za eksperimente sa dušikom (N2), ugljen-dioksidom (CO2) i helijem (He).
Uvijek kod prisutnih snažnu reakciju izaziva suhi led, koji je ugljen-dioksid u čvrstom stanju i dobija se na -79⁰C. Nakon što su ga znatiželjni osnovci pomiješali sa toplom vodom u posudi sa malo deterdženta za suđe, iz posude su počeli izlaziti baloni kao lava.
U drugoj posudi se nalazio tečni dušik koji se dobija na temperaturi od -196⁰C.
Ovaj eksperiment je bio malo slađi, jer je kolegica Čivić stavila u posudu omiljenu dječiju poslasticu – čokoladu, ali ovoga puta ne mliječnu nego čokoladu za kuhanje, kao i štapiće sa voćem koje su svi zajedno ledili u dušiku.
Sa prahom od suhog leda u tečnom dušiku ovi mali-veliki hemičari su pravili eksplozije, koje su kod svih izazivali iskrenu zaigranost i radost.

Na kraju su svi dobili balone od helija kao podsjećanje na ovu vrijednu, zabavnu i neobičnu lekciju iz hemije i susret sa kompanijom za specijalne plinove – Messer.

Razrednica VIII-3 Almira Kurtalić se u ime odjeljenja i škole zahvalila Messerovoj prezentatorici Nermini Čivić na ovom zanimljivom času.