Asset Publisher
Back

Messer podržao 5. Festival dječije umjetnosti

Messer podržao 5. Festival dječije umjetnosti

08.05.2019.

Svi učesnici naši su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste – istakao je direktor 5. Festivala dječije umjetnosti Fahrudin Kučuk na zatvaranju ovogodišnjeg festivala na kojem su podijeljene značajne nagrade iz oblasti literarnog, muzičkog, likovnog i pozorišnog stvaralaštva.

A kompanija Messer je od prvog festivala podrška ovim mladim kreativcima i svim stvaraocima koji stavljaju djecu i mlade na prvo mjesto u svome umjetničkome opusu.  

Messer u BiH je prepoznao vrijednost, kvalitetu i značaj jednog ovakvog umjetničkog festivala u budućnosti, u razvoju naše djece i njihovom umrežavanju sa regijom i svijetom.

Ove godine 5. FEDU je obojen novim bojama. Festival je izašao na ulice glavnog grada BiH, sa animatorima, štulašima, likovima iz bajki, klovnovima i učesnicima i napravio šareni karavan koji je bio atrakcija za djecu, odrasle, turiste.

Devet izvanrednih pozorišnih predstava iz Srbije, Hrvatske i BiH se takmičilo u nekoliko kategorija: najbolja predstava, režija, dramski tekst, glumac, glumica i najjači aplauz – nagrada publike.

Grand prix Festivala PLANETA TEATAR otišla je u Rijeku, Gradskom kazalištu lutaka, koji su izveli predstavu «Avanture maloga Juju» na besprijekoran način.

Ravnopravno za najbolju dječiju predstavu u kojoj djeca glume dobili su «Najbogatiji vranac na svijetu» Dramska sekcija KŠC sv. Josip Sarajevo i «Mali princ» Udruženja za edukaciju djece «Pričalice».

U muzičkoj oblasti nagradu «PLANETA MUZIKA» dobili su KKD «Ivana Brlić-Mažuranić» iz Slavonskog Broda i Akademija Pink Panter iz Sarajeva.

Najbolju bajku napisala je učenica Devete osnovne škole Rakovica-Ilidža Atifa Vahida Muković i dobila nagradu «Aida» za najbolje mlado spisateljsko pero. U domeni afirmiranih pisaca PLANETA BAJKI pripala je Jasmini Žiljak-Ilinčić za bajku «Bojanova putovanja».

Messer svojom podrškom potpomaže razvoj Festivala dječije umjetnosti kao i da se kroz to afirmira stvaralaštvo za djecu i da najmlađi u BiH imaju priliku učestvovati, pogledati i poslušati ono što je estetski relevantno i kvalitetno.

«Djeca su uistinu najvažniji građani ove zemlje i mi to želimo i naglasiti kroz podršku Festivalu dječije umjetnosti, koji im pomaže da odrastaju na zdravim, lijepim i kvalitetnim programima i vrijednostima", istakao je Avdo Dedić, generalni direktor kompanije.