Asset Publisher
Back

Ilievski izlagao na svjetskoj konferenciji o HRD-u

Ilievski izlagao na svjetskoj konferenciji o HRD-u

26.06.2019.

Od 24. do 26. juna 2019. u hotelu Hills u Sarajevu održana je 48. svjetska konferencija i izložba organizacije IFTDO ( International Federation of Development Organization) na temu “HRD in the digital transformation era” (Razvoj ljudskih resursa u doba digitalnih promjena).

Preko 300 učesnika, 40 izlagača i prezentatora iz raznih zemalja Evrope i svijeta, u tri dana je demonstriralo svoje rezultate iz prakse, vođene su korisne diskusije o kapacitativnosti ljudskih resursa i njihovoj upotrebi na najplemenitiji način uz upotrebu novih aplikacija. Na jednom mjestu okupili su se vrsni stručnjaci iz oblasti digitalizacije, ljudskih resursa, komunikacija, ekonomskog poslovanja, vizualnih medija i drugih, kako bi na konkretnim primjerima i plastičnim ilustracijama pokazali nužnost razvoja “ljudskih resursa” u novom digitalnom dobu.

Generalni menadžer Messera za Jugoistočnu Evropu g. Valentin Ilievski prezentirao je na ovoj panel-diskusiji ogledan primjer iz ove oblasti u desetogodišnjoj praksi Messera u BiH – od gubitnika do dobitnika, a sve ulaganjem u HR sektor i u moderne tehnologije.

Na temu “Talent Life Cycle Strategies in the Western Balkan region” ( Strategije životnog ciklusa talenata u Regiji Zapadni Balkan), Ilievski je prezentirao kratki film koji se “nikada neće završiti”.  A “neće se završiti” jer kompanija Messer ulaže u svoje kadrove, u njihovu edukaciju, rast u iskustvenom i obrazovnom smislu, u talenat koji ne vrijedi ako se u njega ne investira.

U filmu se vidi kako se od neradnika i nezadovoljnih uposlenika koji nisu motivirani za bilo kakav ozbiljan posao uz promjenu načela i uvođenjem novih strategija može doći do strukturalne promjene – do zadovoljnih radnika i idejnih pokretača reformi.

Jedna decenija je statistički dovoljna da se izvuku analize, donesu zaključci i nove odluke. U digitalnoj eri, million je otvorenih mogućnosti za razumijevanje među uposlenima, za uspostavljanje brže i bolje komunikacije i za usvajanje novih znanja.

Messer je tome dodao i “tajni sastojak”  tzv.  “x faktor” koji naravno nećemo otkriti.