Asset Publisher
Back

Trening o umijeću pregovaranja

Trening o umijeću pregovaranja

11.06.2019.

“Nulla dies sine linea” – kazali su davno stari Latini vjerujući da nijedan dan ne treba čovjeku da prođe bez ucrtavanja redaka u svoje moždane stanice. 
A to se trenira, kao i sve drugo. Treniramo se da svaki dan naučimo nešto novo, unaprijedimo postojeće znanje i proširimo vidike. U biznisu je neophodno hvatati korak sa novim tehnologijama i vježbati nove prodajne vještine. 
S tim ciljem, 6. i 7. juna u hotelu Pino na Trebeviću za 15 uposlenika kompanije Messer u Bosni i Hercegovini iz odjela prodaje nabave, logistike i proizvodnje, organiziran je trening o vještini pregovaranja i utjecanja.
Kroz predavanja, grupne diskusije, role-plays polaznici su produbili znanja o pregovaranju i kulturi komuniciranja, radu sa ljudima, kreativnom rješavanju problema, opcijama koje vode obostranom dobitku, dinamici pregovaranja, vlastitim stilovima, razumijevanju različitosti itd. Trening je vodio istaknuti trener iz oblasti umijeća pregovaranja Dragan Đorđević, organizacija Skills.d.o.o. Beograd.
Kroz konkretne primjere i zadatke, polaznici su dobili instrukcije o komunikaciji s klijentima ali su i uvježbavali prodaju klijentima sa ciljem da svaki klijent postane lojalan klijent. 
U cilju izgradnje profitabilnih, dugoročnih odnosa sa klijentom, prodavci treba da postanu sposobni da pregovaraju i postižu uzajamno zadovoljavanje saglasnosti.
Analizirana su i različita pitanja iz prakse poput: Kako se približiti potencijalnom klijentu/kupcu, kako prepoznati njihove skrivene motive za kupovinom? Šta bi to bilo dodatno u prodaji, što trajno vezuje klijenta za vas? Da li su primedbe i žalbe sastavni dio vašeg posla i da li se to samo vama dešava?
Uz raznovrsne alate i mjerila, poduku i otvaranje novih sfera u poslovnom komuniciranju, polaznici su usvojili pokazane metode koje će uskoro primijeniti u praksi.

JPG (7MB)
JPG (2MB)
JPG (2.2MB)
JPG (3.3MB)