Asset Publisher
Back

U 2019. godini investirat ćemo još 10 miliona KM

U 2019. godini investirat ćemo još 10 miliona KM

24.12.2018.

Messer u Bosni i Hercegovini je u 2018. godini ostvario sve zacrtane planove koji su se prvenstveno odnosili na proširenje proizvodnih kapaciteta, ulaganje u ljudske resurse i infrastrukturu.

- Mi istinski možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima u 2018. godini. Premašili smo planirane rezultate u proizvodnji CO2, jer smo pored postojeće fabrike u Sočkovcu otvorili još jedan pogon i na taj način uvećali proizvodnju, a samim tim i prodaju. Mi prodamo sve što proizvedemo. Kada bi otvorili i treći pogon, mi bismo ga unaprijed prodali jer su potrebe tržišta za CO2 velike, kako u BiH tako i u Regiji”, istakao je generalni direktor Valentin Ilievski.  

Messer je došao u BiH odmah iza rata i već 21 godinu učestvuje u razvoju bh. društva, njegove ekonomije i ukupne privredne stabilnosti. Mi smo nekoliko puta i prepoznati od strane države BiH i njene agencije FIPA kao jedan od najznačajnijih stranih investitora. Prije deset godina dobili smo priznanje za greenfield investicije, a u ovoj godini smo također proglašeni među najznačajnijim stranim investitorima.

Nakon što smo 2017. godine proslavili 20 uspješnih i plodonosnih godina u BiH, Grupacija Messer je organizirala jednu veliku proslavu u centrima svih svojih kompanija po svijetu na kojoj smo zajednički obilježili 120 godina rada, agilnosti, sazrijevanja i uspjeha porodične kompanije Messer koju vodi naš vlasnik Stefan Messer, lider porodičnog biznisa industrijskih i drugih plinova. 

Najbolja poslovna odluka u prošloj godini je otvaranje novog postrojenja za proizvodnju CO2 u Sočkovcu, kao i gradnja administrativnog, logističkog i distributivnog centra tj. nove podružnice u Banjoj Luci. Time je Messer na najbolji način rasporedio sve svoje kapacitete po cijeloj Bosni i Hercegovini (Mostar, Sarajevo, Zenica, Sočkovac, Banja Luka, Bihać) i izuzetno povećao prodaju.

U narednoj godini Messer u BiH će kao proizvođač industrijskih i drugih plinova nastaviti proizvodnju, širiti svoje tržište, ulagati u sveukupni razvoj, u infrastrukturu naših objekata, jer to doprinosi boljoj radnoj atmosferi, kvalitetu usluge i prodaje.

- Mi smo ostvarili godišnji plan na zadovoljstvo svih uposlenih u sva tri Messerova društva u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prošlu godinu prodaja je povećana za 17 posto dok je EBITDA 21 posto. U Regiji je također dvocifreno povećanje i prodaje i dobiti u odnosu na 2017. godinu. Na nivou Grupacije donijeli smo početkom decembra odluku da u 2019. godini investiramo dodatnih 10 miliona KM u proizvodnju u BiH, čime želimo poručiti i bh. društvu da namjeravamo ostati ovdje i narednih 20-30 i više godina jer bez stabilnih investicija ne može biti stabilnog ambijenta za poslovanje, istakao je g. Ilievski.

Na tome ćemo raditi i naredne godine kao i na afirmiranju onih vrijednosti u bh. društvu na koje mi kao društveno odgovorna kompanija možemo utjecati.

Svim poslovnim partnerima i svim privrednim subjektima koji rade na poboljšanju ekonomskog ambijenta u BiH želimo uspješnu 2019. godinu.