Asset Publisher
Back

Messer podržava naučna istraživanja

Messer podržava naučna istraživanja

15.03.2013.

Od 7. do 10.03.2013. godine u Sarajevu, u prostorijama Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS), održana je prva konferencija mreže njemačkih doktoranata na Zapadnom Balkanu (Dong). Pod vodstvom docentica sa Univerziteta Regensburg (Njemačka) i Univerziteta Beč (Austrija) ukupno 27 doktorskih studenata germanistike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i svih dijelova Bosne i Hercegovine sudjelovalo je u radionicama za naučni rad. Na seminarima je fokus stavljen na istraživanje doktoranata, koje se provodi pod nadzorom post-doktoranata u regiji i održan je uz podršku Messer BH Gasa.

“Mi u Messeru držimo da se ulaganje u obrazovanje ne može ničim mjeriti. Uvjereni smo da se učenjem stranih jezika smanjuje prag nerazumijevanja među ljudima. Jezik je osnova za izgradnju dobrih odnosa između zemalja. Zato nam je zadovoljstvo kada možemo svojim resursima potpomoći proces edukacije na svim nivoima i učestvovati u razmjeni znanja, iskustava i naučnih dostignuća”, istakao je generalni direktor Messer BH Gasa g. Valentin Ilievski.

"Važno je da se mladim doktorantima pruža mogućnost da zajedno sa njemačkim docentima i kolegama Zapadnog Balkana prevaziđu svoje poteškoće i da jedni drugima na taj način pomognu", izjavila je doktorantica Đana Tufekčić Rekić iz Tuzle.

No, nije samo profesionalna razmjena bila u središtu konferencije. Pauze na konferenciji su korištene za međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava.

"Vrlo smo zadovoljne tokom konferencije," izjavile su Kathrin Jurkat i Dorothee Baumann, organizatorice konferencije DONG. "Nadamo se da smo mogli pomoći ne samo pojedinim doktorantima u razvojnom istraživanju, nego i osnažiti germanistiku na Zapadnom Balkanu, te osigurati osnovu za dugoročno umrežavanje."

Kompanija Messer će u skladu sa svojom korporativnom politikom nastaviti podržavati razvoj nauke i implementaciju naučnih znanja u društveno korisne svrhe.