Asset Publisher
Back

U Mostaru kompanija Messer proslavila jubilej

U Mostaru kompanija Messer proslavila jubilej

21.06.2013.

Danas je u sjedištu kompanije Messer Mostar Plin održana press konferencija i na svečan način obilježeno 15 godina Messera u BiH.
Na press konferenciji menadžment kompanije osvrnuo se na prethodni period, ulaganje u privredu i industriju BiH, stručnost uposlenih i infrastrukturu, kao i najavio nove investicije.
Messer u BiH se na tržištu BiH nalazi od 1997. godine, raspolaže sa tri društva (Messer Tehnoplin, Messer Mostar Plin i Messer BH Gas), dva proizvodna postrojenja (Zenica i Sočkovac), 3 punionice i 4 distributivna centra. Agencija za unapređenje stranih investicija FIPA dodijelila je Messeru priznanje najvećeg stranog investitora za 2009. godinu. Do danas su financijska ulaganja ove kompanije u BiH premašila cifru od 100 miliona KM, dok je uposleno preko 100 ljudi. 
Na press konferenciji su se novinarima obratili g. Stefan Messer, vlasnik Messer Group, najveće svjetske kompanije za proizvodnju i snabdjevanje tehničkim i specijalnim plinovima, generalni direktor Messer BH Gas/Messer Tehnoplin g. Valentin Ilievski, direktor Messer Mostar Plina g. Ivan Maslać i gradonačelnik Mostara g. Ljubo Bešlić.

Direktor Messer Mostar Plina Ivan Maslać osvrnuo se na razdoblje kada je Messer ušao u BiH i kada je kompanija 1. jula i zvanično počela s radom pod nazivom Messer Mostar Plin.
-S Messerom mi smo svi u firmi osjetili veliko poboljšanje, promjene nabolje, stekli smo sigurnost i ne plašimo se našeg opstanka ovdje, istakao je Maslać, dok je direktor Messera u BiH g. Ilievski istakao da su orijentirani na proizvodnju i da su u samo tri godine otvorili dvije fabrike u BiH – kisikanu i fabriku CO2 kojim snabdijevaju najveće bh. potrošače.

- Sto miliona KM koje su investirane u BiH najbolji su dokaz i garancija da Messer ostaje ovdje i ide dalje, zaključio je Ilievski.

Na proslavu je stigao i vlasnik ove njemačke porodične kompanije s tradicijom dugom 115 godina, g. Stefan Messer, koji je rekao: - Za kompaniju Messer tržište Bosne i Hercegovine je izuzetno značajno zbog očevidnih predispozicija koje vaša zemlja ima u pogledu razvoja industrijskih kapaciteta. Stoga ovdje vidimo mogućnost snabdijevanja raznih potrošača kojima su ovi plinovi neophodni u proizvodnom procesu, ali i priliku da ih eksportiramo u druge zemlje.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je potcrtao važnost ove kompanije u kreiranju pozitivne slike o Mostaru i BiH za strane investitore i naglasio da je Messer najbolja preporuka drugim inozemnim kompanijama za djelovanje u našoj zemlji.

Nakon press konferencije uslijedila je svečana proslava jubileja uz prigodan program na kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz javnog života BiH među kojima i ambasadorica Njemačke Ulrike Maria Knotz.