Ugljični dioksid

Ugljen dioksid

Šta je ugljen dioksid – ugljen dioksid u bocama – tečni ugljen dioksid – suvi led (ugljen dioksid u čvrstom stanju)– primene ugljen dioksida – kupovina ugljen dioksida

UGLJEN DIOKSID 

UGLJEN DIOKSID JE CO2

Ugljen dioksid ili jednostavnije CO2, je hemijska neorganska veza ugljenika i kiseonika. U prirodi nastaje kao proizvod sagorevanja i oksidacije. Ugljen dioksid je otkrio u 18. veku Jan Baptista von Helmont iz Brisela. U 2019. godini ugljen dioksid je bio prisutan u vazduhu u količini od 415 ppm. Ovaj mali udeo CO2 omogućava Zemlji da očuva toplotu. Međutim, povećanje udela na npr. 4000 ppm bi nas vratilo u geološki period kambrija (pre 500 miliona godina) kada temperature na Zemlji nije omogućavala život kakav je danas. Određivanje prihvatljive razmere i definisanje mera koje bi trebalo preduzeti radi ograničenja koncentracije ugljen dioksida, trenutno je aktuelna tema i odnosi se na “klimatske promene”.

KONVENCIJE O NOMENKLATURI KVALITETA UGLJEN DIOKSIDA NPR. UGLJEN DIOKSID 2.5

Kvalitet gasa izražen je brojem devetki u oznaci za čistoću. Ugljen dioksid 2.5 ili bilo koji drugi broj nakon naziva gasa oznaka je čistoće, gde prvi broj označava broj devetki u procentu čistoće, a decimala poslednju cifru. Ugljen dioksid 4.0 stoga je 99,99 % čist gas. Ostale komponente naznačene su u bezbednosno tehničkom listu gasa. Ovo nas dovodi do ostalih važnih aspekata kvaliteta: budući da se ugljen dioksid često primenjuje u industriji hrane, ostale komponente ne smeju biti otrovne niti imati neugodan miris. Ugljen dioksid koji se primenjuje za prehrambene proizvode se označava sa „FOOD GRADE” (nivo kvaliteta za prehrambenu industriju) budući da je proces proizvodnje i lanac snabdevanja organizovan tako da se može garantovati ovaj kvalitet sve do krajnjeg potrošača. Messer svoj ugljen dioksid “FOOD GRADE” naziva GOURMET C, gde GOURMET označava kvalitet gasa za upotrebu u prehrambenoj industriji, dok je C oznaka za Carbon dioxide – ugljen diokisid.

PRIMENE UGLJEN DIOKSIDA

Inertizacija: ugljen dioksid ima prednost jer ne reaguje s drugim gasovima na nižim temperaturama. Ako se kiseonik u vazduhu zameni ugljen dioksidom, smanjiće se zapaljivost zapaljivog sadržaja u okruženju. Dakle, ako se nekoliko procenata kiseonika redukuje iz vazduha i zameni sa ugljen dioksidom, smanjuje se opasnost od požara. Ovo se primenjuje kod skladištenja hrane i u velikoj meri u metalurgiji i hemijskim procesima.

Zavarivanje i obrada metala: na visokim temperaturama (pogledajte Boudoirov zakon), CO2 takođe otpušta CO (ugljen monoksid), komponentu koja može reagovati s metalnim površinama. Ovo se obično koristi kod proizvodnje i prerade materijala. C u CO taloži se u metalu i menja njegova površinska svojstva. Ovaj efekat se dosta koristi kod zavarivanja i obrade metala (takođe i u hemijskoj industriji).

Gašenje požara: povišena koncentracija CO2 u vazduhu dovodi do bržeg rada srca. Zbog toga se ugljen dioksid često koristi kod gasova za gašenje vatre, jer kod požara omogućava istiskivanje kiseonika iz vazduha. Da li ste znali da ugljen dioksid ima sličan efekat na kožu kao Botox? (Samo što traje mnogo kraće.)

Suvi led: ugljen dioksid ne može biti u tečnom stanju pod atmosferskim pritiskom. Trenutno prelazi u čvrsto stanje (suvi led). Ovaj efekt se, između ostalog, koristi za izvlačenje medicinskih komponenti iz bilja.

Sposobnost smrzavanja: ugljen dioksid u boci je pod pritiskom i tu zadržava svoj tečni oblik. Tečnost u boci se može koristiti u tečnoj ili gasovitoj fazi. Kada ugljen dioksid iz boce izlazi kao tečnost, trenutno se pretvara u suvi led. Ova sposobnost hlađenja može se koristiti za trenutno smrzavanje hrane, kontrolisano rashlađivanje hemijskih procesa i u proizvodnji lekova. Postoji još mnogo specifičnih primena ovog rashladnog sredstva koji ne ostavlja tragove, budući da se ugljen dioksid vraća u svoje prirodno stanje – u vazduh. Koristi se kod sužavanja bakarnih i metalnih cevi u sanitarnim instalacijama , i čak za zamrzavanje vode u cevima. Na ovaj način je moguće popraviti cevi bez ispuštanja vode.

SVOJSTVA UGLJEN DIOKSIDA

Za više informacija o svojstvima gasa kao i za jednostavni kalkulator za pretvaranje različitih jedinica, Messer vam nudi vlastitu aplikaciju za pametne mobilne uređaje koju možete preuzeti u Apple Storeu ili Android Playu.

BOCE ZA UGLJEN DIOKSID

Postoje boce za gas različitih veličina i različitih pritisaka. U zavisnosti od vrste gasa napunjenog u boci, “vrat” boce je različite boje, u skladu sa Evropskim standardom EN 1089-3. U slučaju ugljen dioksida, “vrat” boce je sive boje. Pregled različitih boja boca za gas možete naći ovde.

Pritisak u boci ugljen dioksida nastaje prirodnom ravnotežom između tečnosti u boci i okoline: pritisak gasa zadržava tečnost na dnu boce a kada se boca otvori ispušta se gas. Ako trošite previše gasa, pritisak će se smanjiti jer tečnost ne može tako brzo da ispari. Zbog toga su boce za CO2 ponekad opremljene grejačem (ili se može zasebno kupiti). Kao i sve boce i naše boce za gas se tretiraju iznutra, suše i hemijski neutralizuju. Na ovaj način možemo da garantujemo optimalnu čistoću i da izbegnemo rizik za naše kupce i zaposlene zbog pogrešnog tretmana boca prethodnog korisnika. Boce za ugljen dioksid moraju da ostanu suve iznutra, inače može doći do rđe. Zbog toga se ove boce atestiraju na svakih 5 godina, za razliku od propisanog perioda od 10 godina koji važi za druge boce.

DOBIJANJE SUVOG LEDA IZ BOCA SA CO2

Ukoliko vam više odgovara CO2 u tečnom stanju, boce se mogu opremiti “sondom ". Tečnost se kroz sondu koja dopire do dna boce izvlači napolje. Tada se tečni CO2 trenutno pretvara u suvi led. Kako bi se suvi led distribuirao, koristi se nastavak za sneg koji je spojen na ventil boce. Molimo pročitajte bezbednosna pravila! Postoje opasnosti koje su povezane sa niskom temperaturom suvog leda i pritiska koji se ispušta. PRIMENE SUVOG LEDA Za više informacija o primenama suvog leda i o lokacijama gde možete kupiti veće količine (umesto upotrebe boce sa sondom) pogledajte podatke o tome na našoj Internet stranici.

TEČNI UGLJEN DIOKSID U KONTEJNERIMA – TEČNI UGLJEN DIOKSID U KRIOGENIM POSUDAMA

Za velike kupce nudimo ugljen dioksid u tečnom obliku. Imamo široki spektar rezervoara različitih kapaciteta. Da bi se zadržala niska temperatura, ugljen dioksid se mora čuvati u kriogenim kontejnerima. Kriogene kontejnere (Djuarove posude ili prenosive posude za tečnost (PLC), kriogene rezervoare ili mini-rezervoare) možete kupiti ili iznajmiti. Zbog ekstremno niskih temperatura moraju se strogo poštovati bezbednosne mere. Npr. preporučuje se nošenje specijalnih kriogenih zaštitnih rukavica ili drugih specijalnih zaštitnih rukavica.

BEZBEDNOSNI TEHNIČKI LISTOVI– UGLJEN DIOKSID

Za više informacija molimo koristite naš pretraživač proizvoda na ovoj stranici.

KUPOVINA CO2 U BOCAMA

Ugljen dioksid možete kupiti na jednoj od naših distributivnih lokacija u vašoj zemlji. Većina naših kupaca boce naručuje online ili telefonom. U zavisnosti od distributivne lokacije, boce možete preuzeti sami ili ih vam mi možemo dostaviti. Nazovite nas za više informacija o opcijama isporuke.

Contact form for every page

Contact us

select action

Form

Basic form with Pardot

Eroare la procesarea înregistrării. Verificați de două ori informațiile introduse.
By clicking I accept the GDPR policy of the Messer Group. This agreement can be revoked at any time

Contact form for every page

Contact us

select action

Form

Basic form with Pardot

Eroare la procesarea înregistrării. Verificați de două ori informațiile introduse.
By clicking I accept the GDPR policy of the Messer Group. This agreement can be revoked at any time

Izdavač Imovine

Download Files Portlet

Invitation to download

Please select the leaflets that you would like to download.

Descărcare selecție

Izdavač Imovine

Agri- and Aquaculture

Chemistry

Construction

Electronics

Food & Beverages