Breadcrumb

revised: Customer process cladding in the Welding & Cutting sector

Cladding

Change of surface properties

PROCESS DESCRIPTION

The aim of coating construction components is to create surface properties that the base material does not have. Important characteristics include:

  • Corrosion resistance
  • Wear resistance
  • Thermal or electrical resistance or conductivity
  • Optical properties

Often it is metals that are coated. Here methods are used whose principles of operation are known from joining technology, such as:

  • Soldering
  • Electric arc welding
  • Shield gas welding,
  • Plasma-powder welding

For heat sensitive or non-metallic components special processes have been developed, such as:

  • Thermal spraying
  • Vacuum-coating
  • Electro- or immersion bath-galvanisation
  • Chrome plating

revised: Application technology cladding in the Welding & Cutting sector

Cladding

Change of surface properties

Pregled plinova za zavarivanje

PLINOVI ZA ZAVARIVANJE

MAG, MIG, TIG i formir plin

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

select action

Form

Kontakt forma 

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
Prihvatam GDPR politiku Grupacije Messer. Ovaj sporazum se može opozvati u bilo kojem trenutku.

Asset Publisher

null MESSEROV SLATKI ČAS NA “DANU NAUKE I TEHNOLOGIJE ILIDŽA 2022”

MESSEROV SLATKI ČAS NA “DANU NAUKE I TEHNOLOGIJE ILIDŽA 2022”

  • Farah Kadic
  • -
  • Sep 21, 2022
  • -
  • Published |

MESSEROV SLATKI ČAS NA “DANU NAUKE I TEHNOLOGIJE ILIDŽA 2022”

JU "Deseta osnovna škola" - Ilidža je organizator, a Ministarstvo Obrazovanja Kantona Sarajevo pokrovitelj današnjeg edukativno-zabavnog događaja “Dan nauke i tehnologije Ilidža 2022” za učenike od VI do IX razreda Općine Ilidža, na kojem je i naša kompanija demonstrirala hemijski eksperiment koji je oduševio sve prisutne. Messerova hemijska laborantica Nermina Čivić je pokazala kako i hemija može biti “slatka i ukusna”, predstavivši nekoliko mini-eksperimenata u odjelu Kabineta hemije u Desetoj osnovnoj školi.

Hemija je izuzetna nauka, primjenjiva u svakodnevnom životu, čega trebaju biti svjesni i osnovci kada se prvi put sretnu sa ovim zanimljivim predmetom u školama. Messer je kompanija koja upravu tu magičnost opita u stvaranju hemijskih jedinjenja redovno pokazuje u raznim prezentacijama na workshopovima, seminarima i konferencijama, ali i u đačkim učionicama.

U sklopu ove manifestacije, Nermina Čivić je učenicima pokazala male tajne velikih majstora za eksperimente sa tečnim dušikom (N2), ugljen dioksidom (CO2) i helijem (He).

Uvijek kod prisutnih snažnu reakciju izaziva suhi led, koji je ugljen dioksid u čvrstom stanju. On izaziva magičnu atmosferu pogodnu za koncerte, performanse, ali se koristi i u prehrambenoj industriji za konzerviranje i hlađenje hrane. Danas smo “zamrznuli” ružu da nam bude dugo svježa. Nermina je isjeckane banane umakala u čokoladu, zatim primijenila tečni dušik koji se nalazio u posudi, a koji se dobija na temperaturi od -196⁰C. Tim procesom smo dobili ledenu čokoladu u banani. Uključeni u ovaj zanimljivi opit bili su i učenici koji su probali “slatku hemiju” kao konzumenti, ali i kao učesnici u ovom neobičnom času.

Času je prisustvovala i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, direktor Refik Dacić i profesori “Desete osnovne škole” koji su i sami iskazali svoje oduševljenje ovim interesantnim eksperimentom i zahvalili se Messerovoj prezentatorici Nermini Čivić.