Argon

ARGON

Šta je argon– argon u bocama – tekući argon – primjene argona – nabava argona

ARGON  Ar

Argon je hemijski element sa simbol Ar, atomskim broje 18 i atomskom masom 39,948. U 19 stoljeću otkrili su ga Sir Rayleigh i Sir William Ramsay. Argon je bezbojan, neotrovan i nezapaljiv plemeniti plin bez mirisa. Teži je od zraka. Koncentracija argona u zraku iznosi otprilike 0.93% . Najvažnije kemijsko svojstvo argona je njegova inertnost, ali također i vidljiva linija spektra atoma argona u plazmi omogućuje primjenu argona u industriji rasvjetnih tijela. Mješavine argona često se koriste u primjenama kod plazmi, rezanja i zavarivanja, obično u kombinaciji s manjom koncentracijom drugih aktivnih plinskih komponenti u dvo-, tro- , četvero i višekomponentnim plinskim mješavinama

KONVENCIJE ZA NOMENKLATURU Npr. ARGON 4.6

Kvaliteta plina izražena je brojem devetki u oznaci čistoće. Argon 4.6, Argon 5.0, Argon 4.8 ili bilo koji drugi broj nakon naziva plina oznaka je čistoće gdje prvi broj označava broj devetki u postotku čistoće, a decimala zadnju znamenku u postotku čistoće. Stoga, Argon 4.6 je plin čistoće 99,996 % . Ostale komponente naznačene su u tehničkom listu plina. 
 

SVOJSTVA ARGONA

Za više informacija o svojstvima plina kao i jednostavni kalkulator za pretvorbu različitih jedinica, Messer predlaže vlastitu aplikaciju  za pametne mobilne uređaje koju možete preuzeti u Apple Store ili Google play.
 

PRIMJENE ARGONA

Zavarivanje: Zahvaljujući činjenici da argon ne reagira sa ostalim plinovima, argon je idealan zaštitni plin za zavarivanje, čak i kod vrlo visokih temperatura plazma zavarivanja, što je obično slučaj kod obrade metala. Čak i kod vrlo visokih temperatura, za razliku od dušika, argon ostaje inertan i ne stvara spojeve s kisikom. Argon je izvrstan plin i za MIG i za TIG zavarivanje. Za zavarivanje specijalnih materijala i specijalna zavarivanja može se formirati idealna plinska mješavina dodavanjem argonu dvije, tri, četiri ili čak i vise aktivnih komponenti (npr. CO2, helij, dušik ili kisik). Lasersko zavarivanje te također i  postupak 3D prinrtanja metala pomoću lasera postali su važna područja primjene argona. 

Gašenje: argon može služiti i kao sredstvo za gašenje tamo gdje se ne može koristiti voda ili pjena.
Analiza: argon se koristi kao nosivi plin u spektrometriji.
Izolacija: argon se primjenjuje kod dvostrukog ostakljivanja zbog dobrih izolacijskih svojstava.
Hrana: argon se koristi za zaštitu od oksidacije tijekom dozrijevanja kvalitetnih vina.
Medicina: argon se koristi kao plin za laserske uređaje koji se koriste u medicini npr. kod operacije očiju, odstranjivanja vena i za uklanjanje tetovaža.
Postupak 3D printanja metala: argon spriječava oksidaciju tijekom printanja metala
Detaljne informacije o primjenama argona u industriji kao i o našim stručnim znanjima koja mogu pomoći u rješavanju izazova u vašim proizvodnim procesima, a koja Messer može ponuditi – mi ih nazivamo tehnologija primjene -   pronaći ćete na korporativnoj Internet stranici (na engleskom jeziku). Tu možete pronaći također i informacije iz područja istraživanja i razvoja  kojima raspolaže firma Messer.

PLINSKE BOCE ZA ARGON

Postoje plinske boce različitih veličina i različitih tlakova. Ovisno o vrsti plina koji je napunjen u boci, “vrat” boce je obojen u različitu boju, što je standardizirano Europskim standardom EN 1089-3. U slučaju argona “vrat“  boce je zelene boje. Pregled različitih boja plinskih boca može se naći ovdje. 
Na visokom tlaku argon odstupa od zakona idealnog plina. Npr. na tlaku od 200 bar plinska boca ima 7% više plina nego što zahtjeva zakon idealnog plina. Argonska plinska boca punjena na 300 bar ima do 50% više argona nego boca argona na 200 bar. Ovo je najveći mogući tlak. U Messeru nudimo argon napunjen u boce pod tlakom od 200 bar. 
Kao i sve boce i naše plinske boce tretiraju se iznutra, suše i kemijski neutraliziraju. Na ovaj način možemo garantirati optimalnu čistoću i izbjeći izloženost riziku zbog pogrešnog tretiranja boca ranijeg korisnika, rizika za naše kupce i zaposlenike.
Budući da boce dolaze u različitim oblicima i pod različitim tlakovima, važno je koristiti odgovarajuću opremu. Na ovaj način plin dolazi i koristi se za vašu primjenu pod ispravnim tlakom i protokom.

TEKUĆI ARGON U SPREMICIMA – TEKUĆI ARGON U KRIOGENIM POSUDAMA

Mi također nudimo tekući argon za velike kupce. Imamo široki spektar skladišnih spremnika različitih kapaciteta.
Kako bi se zadržala niska temperatura tekućeg argona, argon se mora skladištiti u kriogene spremnike. Kriogene  spremnike (kryo posude ili  mobilne spremnike za tekući plin, kriogene tankove ili mini-spremnike) možete kupiti ili iznajmiti. Zbog ekstremno niskih temperatura plin u ovim spremnicima moraju se strogo poštivati sigurnosne mjere. Npr. preporučuje se nošenje specijalnih kriogenih zaštitnih rukavica ili drugih specijalnih zaštitnih rukavica. 

SIGURNOSNI TEHNIČKI LISTOVI – STL - ARGON

Za više informacija molimo koristite naš pretraživač proizvoda na ovoj stranici.

NABAVA ARGONA

Argon možete kupiti kao pravna (poduzeće) ili privatna osoba na jednoj od naših distribucijskih lokacija u Vašoj zemlji ili u Messerovoj distribucijskoj mreži diljem svijeta. Većina naših kupaca boce naručuje online ili telefonom. Ovisno o distribucijskoj lokaciji, boce možete preuzeti sami ili ih vam mi možemo dostaviti. Boce su dostupne u različitim veličinama. Nudimo širok raspon plinova za zavarivanje (Ferroline, Inoxline, Aluline, Lasline), od industrijskog argona do plinova visoke kvalitete i specijalnih mješavina. Nazovite  nas  za više informacija o plinovima za zavarivanje, lasere i postupak 3D printanja metala. 

 

 

Contact form for every page

Contact us

select action

Form

Basic form with Pardot

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
By clicking I accept the GDPR policy of the Messer Group. This agreement can be revoked at any time

Objavitelj imovine

Objavitelj imovine