Ugljični dioksid

UGLJIČNI DIOKSID

Šta je ugljični dioksid – ugljični dioksid u bocama – tekući ugljični dioksid – suhi led (ugljični dioksid u čvrstom stanju) – primjene ugljičnog dioksida – nabava ugljičnog dioksida

UGLJIČNI DIOKSID JE CO2

Ugljični dioksid ili jednostavnije CO2, je anorganski spoj ugljika i kisika. U prirodi nastaje kao produkt izgaranja i oksidacije. Ugljični dioksid otkrio je u 18. stoljeću Jan Baptista von Helmont iz Brisela. U 2019. godini ugljični dioksid je bio prisutan u zraku u količini od 415 ppm (milijunitih dijelova). Ovaj mali udio CO2 omogućava Zemlji da očuva toplinu. Međutim povećanje udjela na npr. 4000 ppm vratilo bi nas u geološki period kambrija (prije 500 milijuna godina) kada temperature na Zemlji nije omogućavala život kakav je danas. Određivanje prihvatljive razine i definiranje mjera koje se trebaju poduzeti radi ograničenja koncentracije ugljičnog dioksida trenutno je aktualna tema vezana uz “klimatske promjene”. 

KONVENCIJE O NOMENKLATURI KVALITETE UGLJIČNOG DIOKSIDA NPR. UGLJIČNI DIOKSID 2.5

Kvaliteta plina izražena je brojem devetki u oznaci čistoće. Ugljični dioksid 2.5 ili bilo koji drugi broj nakon naziva plina oznaka je čistoće gdje prvi broj označava broj devetki u postotku čistoće, a decimala zadnju znamenku u postotku čistoće. Ugljični dioksid 4.0 stoga je 99,99 % čist plin. Ostale komponente naznačene su u sigurnosno tehničkom listu plina.  Ovo nas dovodi i do ostalih važnih aspekata kvalitete: budući da se ugljični dioksid često primjenjuje u industriji hrane, ostale komponente ne smiju biti otrovne niti imati neugodan miris. Ugljični dioksid koji se primjenjuje za prehrambene proizvoda stoga se nekada označava “ZA HRANU” budući da je proces proizvodnje i lanac opskrbe organiziran tako da se može garantirati kvaliteta “ZA HRANU” sve do krajnjeg potrošača. Messer svoj ugljični dioksid “ZA HRANU” naziva GOURMET C, gdje GOURMET znači kvalitetu plina za upotrebu u prehrambenoj industriji, a  C je oznaka za Carbon dioxide – ugljični diokisid.

PRIMJENE UGLJIČNOG DIOKSIDA

Inertizacija: ugljični dioksid ima prednost jer ne reagira s drugim plinovima na nižim temperaturama. Ako se u zraku kisik zamijeni ugljičnim dioksidom, smanjit će se zapaljivost zapaljivih tvari u okolini. Stoga istiskivanjem dijela kisika iz zraka za nekoliko postotaka i  zamjenom istog ugljičnim dioksidom, smanjuje se opasnost od požara. Ovo se primjenjuje kod skladištenja hrane te u većoj mjeri u metalurgiji i kemijskim procesima. 
Hrana: CO2 ima bakteriostatička svojstva te se koristi sam ili u mješavini s drugim plinovima za potrebe pakovanja hrane u zaštitnoj atmosferi s ciljem produženja svježine i roka trajanja. Neophodan je u industriji napitaka kod proizvodnje gazirane vode i napitaka.
Zavarivanje i obrada metala: na visokim temperaturama (pogledajte Boudoirov zakon), CO2 također otpušta CO (ugljični monoksid), komponentu koja može reagirati s metalnim površinama. Ovo se obično koristi kod proizvodnje i prerade materijala. C u CO spaja se s metalom i mijenja njegove površinska svojstva. Ovaj efekat se puno koristi kod zavarivanja i obrade metala (te također u kemijskoj industriji).
Gašenje požara: povišena koncentracija CO2 u zraku dovodi do bržeg rada srca. Zbog toga se ugljični dioksid često koristi  u plinovima za gašenje vatre, jer kod požara omogućava istiskivanje kisika iz zraka. Jeste li znali da ugljični dioksid ima sličan efekt na kožu kao i Botox? (Samo što traje mnogo kraće.)
Suhi led: na atmosferskom tlaku ugljični dioksid ne može biti tekućina. Trenutno prelazi u čvrsto stanje (suhi led). Ovaj efekt se, između ostalog, koristi za izvlačenje medicinskih komponenti iz bilja.
Sposobnost smrzavanja: ugljični dioksid u boci je pod tlakom i tu zadržava svoj tekući oblik. Tekućina u plinskoj boci može se koristiti i u tekućoj i u plinskoj fazi. Kada ugljični dioksid iz boce izlazi kao tekućina, trenutno se pretvara u suhi led. Ova sposobnost hlađenja može se koristiti za trenutno smrzavanje hrane, kontrolirano rashlađivanje kemijskih procesa te u proizvodnji lijekova. Postoji još mnogo specifičnih primjena ovog rashladnog sredstva koji ne ostavlja tragove, budući da se ugljični dioksid vraća u svoje prirodno stanje – u zrak. Koristi se kod sužavanja bakrenih i metalnih cijevi u sanitarnim instalacijama te čak za zamrzavanje vode u cijevima. Na ovaj način moguće je popraviti cijevi bez ispuštanja vode.  

SVOJSTVA UGLJIČNOG DIOKSIDA

Za više informacija o svojstvima plina kao i jednostavni kalkulator za pretvorbu različitih jedinica, Messer predlaže vlastitu aplikaciju  za pametne mobilne uređaje koju možete preuzeti u Apple Store ili Google Play.  

BOCE ZA UGLJIČNI DIOKSID

Postoje plinske boce različitih veličina i različitih tlakova. Ovisno o vrsti plina napunjenog u boci, “vrat” boce je različite boje, što je standardizirano Europskim standardom EN 1089-3. U slučaju ugljičnog dioksida “vrat” boce je sive boje. Pregled različitih boja plinskih boca može se naći ovdje.
Tlak u boci ugljičnog dioksida nastaje prirodnom ravnotežom između tekućine u boci i okoline: tlak plina zadržava tekućinu na dnu boce a kada se boca otvori ispušta se plin. Ako trošite previše plina, tlak će se smanjiti jer tekućina ne može tako brzo isparivati. Zbog toga su boce za CO2 ponekad opremljene grijačem (ili ga možete zasebno kupiti). Kao i sve boce i naše plinske boce se tretiraju iznutra, suše i kemijski neutraliziraju. Na ovaj način možemo garantirati optimalnu čistoću i izbjeći izloženost riziku od pogrešnog tretmana boca prethodnog korisnika za naše kupce i zaposlenike. Boce za ugljični dioksid moraju iznutra ostati suhe, inače se riskira hrđanje. Stoga se moraju atestirati svakih 5 godina.

DOBIVANJE SUHOG LEDA IZ BOCA ZA CO2 

Ukoliko preferirate CO2 u tekućem obliku, boce se mogu opremiti “sondom ". Na taj način tekućina se kroz sondu koja dopire do dna boce, istiskuje van. Tada se tekući CO2 trenutno pretvara u suhi led. Kako bi se suhi led distribuirao, koristi se nastavak za snijeg koji je spojen na ventil boce.  Molimo pročitajte sigurnosne upute! Postoje opasnosti vezane uz hladnoću suhog leda i tlak koji se ispušta.

PRIMJENE SUHOG LEDA

Za više informacija o primjenama suhog leda i gdje kupiti veće količine (umjesto korištenja boce sa sondom) pogledajte podatke o tome na našoj Internet stranici.

TEKUĆI UGLJIČNI DIOKSID U KRIOGENIM POSUDAMA

Za velike kupce nudimo ugljični dioksid u tekućem obliku. Imamo široki spektar spremnika različitih kapaciteta.

Da bi se zadržala niska temperatura ugljičnog dioksida, ugljični dioksid se mora čuvati u kriogenim posudama. Kriogene posude (mobilne prenosne spremnike, kriogene tankove ili mini-spremnike) možete kupiti ili iznajmiti. Zbog ekstremno niskih temperatura moraju se strogo poštivati sigurnosne mjere. Npr. preporuča se nošenje specijalnih kriogenih zaštitnih rukavica ili drugih specijalnih zaštitnih rukavica.

SIGURNOSNI TEHNIČKI LISTOVI – STL – UGLJIČNI DIOKSID 

Za više informacija molimo koristite naš pretraživač proizvoda na ovoj stranici.

NABAVA CO2 U BOCAMA

Ugljični dioksid možete kupiti na jednoj od naših distribucijskih lokacija. Većina naših kupaca boce naručuje online ili telefonom. Ovisno o distribucijskoj lokaciji, boce možete preuzeti sami ili ih vam mi možemo dostaviti. Nazovite nas za više informacija o opcijama isporuke.

Contact form for every page

Contact us

select action

Form

Basic form with Pardot

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
By clicking I accept the GDPR policy of the Messer Group. This agreement can be revoked at any time
Tekst za prepoznavanje Refresh CAPTCHA

Contact form for every page

Contact us

select action

Form

Basic form with Pardot

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
By clicking I accept the GDPR policy of the Messer Group. This agreement can be revoked at any time
Tekst za prepoznavanje Refresh CAPTCHA

Objavitelj imovine

Download Files Portlet

Invitation to download

Please select the leaflets that you would like to download.

Preuzmi odabrano

Objavitelj imovine

Agri- and Aquaculture

Chemistry

Construction

Electronics

Food & Beverages