Web Content Display

Denis Butigan

Sigurnost, zdravlje, okolina

Voditelj laboratorije

+387 33 953 11

+387 62 756 447

denis.butigan@messer.ba

Web Content Display

SIGURNOST

SIGURNOST NAŠIH ZAPOSLENIKA

Sigurnost na radu je temelj našeg poslovanja, kao što je u cijeloj branši i kod naših kupaca. U našim smjernicama i svakodnevnim poslovnim procesima čvrsto su utemeljeni sigurnost, zdravlje i zaštita na radu. Kompleksnu temu sigurnosti dijelimo na nekoliko oblasti, kako bi naši stručnjaci u pojedinim oblastima mogli poduzimati adekvatne mjere.

Sigurnost u radu sa plinovima, radna sigurnost kod kupaca, sigurnost na radnim mjestima u Messeru, sigurnost postrojenja kao i sigurna logistika i vozila su elementarni kako za naše kupce i partnere, tako i za nas.

 

SIGURNOST NAŠEG TRANSPORTA

Transport plinova i opreme na cestama i snabdijevanje kupaca su aktivnosti koje u plinskoj industriji nose najviše rizika. Iz tog razloga, Grupacija Messer je potpisala European Road Safety Charter i tako se obvezala da na oblast sigurnosti u transportu usmjeri poseban fokus. Uz zakonske propise o radu sa voznim parkom (minimalni standard) Grupacija Messer prati i vlastiti koncept sigurnosti u transportu.

Veliki dio prevoza za Messer prebačen je na transportne kompanije. Ove kompanije su odgovorne za edukacije vozača u skladu sa ADR-om. Messer je dodatno izradio i vlastiti modularni program obuke vozača (Driver Training Package) po kojem se obučavaju svi vozači. Najvažnije teme edukacija su:

  • zakonski propisi (ADR i nacionalni propisi)
  • defanzivna, ekonomična vožnja
  • tehnički aspekti (opasnosti od strane proizvoda, vozila i tanka, kontrola vozila, sigurnosna tehnika)
  • izbjegavanje nesreća
  • postupanje u slučaju nesreće

Osim toga, svi vozači dobivaju priručnik specijalno za njihovu aktivnost (tečnost, boce, uslužno vozilo). Na taj način je zagarantovano da vozač ima pri ruci sve važne informacije za svoju aktivnost.

Messerovi stručnjaci su aktivni u relevantnim organima EIGA-e (Evropsko udruženje za industrijske plinove), a velikim dijelom i u nacionalnim savezima, a sve u cilju povećanja transportne sigurnosti.

Kontinuiranim integrisanjem novih znanja i iskustava u edukacije i u priručnike za vozače Grupacija Messer daje doprinos konstantnom smanjenju broja incidenata u transportu.

Sigurno rukovanje plinskim bocama
PDF (3.7MB)
Siguran prijevoz plinskih boca
PDF (1.4MB)
Siguran prijevoz suhog leda
PDF (2.8MB)