Breadcrumb

revised: Customer process cladding in the Welding & Cutting sector

Cladding

Change of surface properties

PROCESS DESCRIPTION

The aim of coating construction components is to create surface properties that the base material does not have. Important characteristics include:

  • Corrosion resistance
  • Wear resistance
  • Thermal or electrical resistance or conductivity
  • Optical properties

Often it is metals that are coated. Here methods are used whose principles of operation are known from joining technology, such as:

  • Soldering
  • Electric arc welding
  • Shield gas welding,
  • Plasma-powder welding

For heat sensitive or non-metallic components special processes have been developed, such as:

  • Thermal spraying
  • Vacuum-coating
  • Electro- or immersion bath-galvanisation
  • Chrome plating

revised: Application technology cladding in the Welding & Cutting sector

Cladding

Change of surface properties

Overview of the gases for welding

WELDING GASES

MAG, MIG, TIG and forming gases

Contact form for every page

Contact us

select action

Form

Basic form with Pardot

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
By clicking I accept the GDPR policy of the Messer Group. This agreement can be revoked at any time

Objavitelj imovine

null MESSEROV SLATKI ČAS NA “DANU NAUKE I TEHNOLOGIJE ILIDŽA 2022”

MESSEROV SLATKI ČAS NA “DANU NAUKE I TEHNOLOGIJE ILIDŽA 2022”

  • Farah Kadic
  • -
  • Sep 21, 2022
  • -
  • Published |

MESSEROV SLATKI ČAS NA “DANU NAUKE I TEHNOLOGIJE ILIDŽA 2022”

JU "Deseta osnovna škola" - Ilidža je organizator, a Ministarstvo Obrazovanja Kantona Sarajevo pokrovitelj današnjeg edukativno-zabavnog događaja “Dan nauke i tehnologije Ilidža 2022” za učenike od VI do IX razreda Općine Ilidža, na kojem je i naša kompanija demonstrirala hemijski eksperiment koji je oduševio sve prisutne. Messerova hemijska laborantica Nermina Čivić je pokazala kako i hemija može biti “slatka i ukusna”, predstavivši nekoliko mini-eksperimenata u odjelu Kabineta hemije u Desetoj osnovnoj školi.

Hemija je izuzetna nauka, primjenjiva u svakodnevnom životu, čega trebaju biti svjesni i osnovci kada se prvi put sretnu sa ovim zanimljivim predmetom u školama. Messer je kompanija koja upravu tu magičnost opita u stvaranju hemijskih jedinjenja redovno pokazuje u raznim prezentacijama na workshopovima, seminarima i konferencijama, ali i u đačkim učionicama.

U sklopu ove manifestacije, Nermina Čivić je učenicima pokazala male tajne velikih majstora za eksperimente sa tečnim dušikom (N2), ugljen dioksidom (CO2) i helijem (He).

Uvijek kod prisutnih snažnu reakciju izaziva suhi led, koji je ugljen dioksid u čvrstom stanju. On izaziva magičnu atmosferu pogodnu za koncerte, performanse, ali se koristi i u prehrambenoj industriji za konzerviranje i hlađenje hrane. Danas smo “zamrznuli” ružu da nam bude dugo svježa. Nermina je isjeckane banane umakala u čokoladu, zatim primijenila tečni dušik koji se nalazio u posudi, a koji se dobija na temperaturi od -196⁰C. Tim procesom smo dobili ledenu čokoladu u banani. Uključeni u ovaj zanimljivi opit bili su i učenici koji su probali “slatku hemiju” kao konzumenti, ali i kao učesnici u ovom neobičnom času.

Času je prisustvovala i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, direktor Refik Dacić i profesori “Desete osnovne škole” koji su i sami iskazali svoje oduševljenje ovim interesantnim eksperimentom i zahvalili se Messerovoj prezentatorici Nermini Čivić.