Breadcrumb

Sigurnost

SIGURNOST

SIGURNOST NAŠIH ZAPOSLENIKA

Sigurnost na radu je temelj našeg poslovanja, kao što je u cijeloj branši i kod naših kupaca. U našim smjernicama i svakodnevnim poslovnim procesima čvrsto su utemeljeni sigurnost, zdravlje i zaštita na radu. Kompleksnu temu sigurnosti dijelimo na nekoliko oblasti, kako bi naši stručnjaci u pojedinim oblastima mogli poduzimati adekvatne mjere.

Sigurnost u radu sa plinovima, radna sigurnost kod kupaca, sigurnost na radnim mjestima u Messeru, sigurnost postrojenja kao i sigurna logistika i vozila su elementarni kako za naše kupce i partnere, tako i za nas.

 

SIGURNOST NAŠEG TRANSPORTA

Transport plinova i opreme na cestama i snabdijevanje kupaca su aktivnosti koje u plinskoj industriji nose najviše rizika. Iz tog razloga, Grupacija Messer je potpisala European Road Safety Charter i tako se obvezala da na oblast sigurnosti u transportu usmjeri poseban fokus. Uz zakonske propise o radu sa voznim parkom (minimalni standard) Grupacija Messer prati i vlastiti koncept sigurnosti u transportu.

Veliki dio prevoza za Messer prebačen je na transportne kompanije. Ove kompanije su odgovorne za edukacije vozača u skladu sa ADR-om. Messer je dodatno izradio i vlastiti modularni program obuke vozača (Driver Training Package) po kojem se obučavaju svi vozači. Najvažnije teme edukacija su:

  • zakonski propisi (ADR i nacionalni propisi)
  • defanzivna, ekonomična vožnja
  • tehnički aspekti (opasnosti od strane proizvoda, vozila i tanka, kontrola vozila, sigurnosna tehnika)
  • izbjegavanje nesreća
  • postupanje u slučaju nesreće

Osim toga, svi vozači dobivaju priručnik specijalno za njihovu aktivnost (tečnost, boce, uslužno vozilo). Na taj način je zagarantovano da vozač ima pri ruci sve važne informacije za svoju aktivnost.

Messerovi stručnjaci su aktivni u relevantnim organima EIGA-e (Evropsko udruženje za industrijske plinove), a velikim dijelom i u nacionalnim savezima, a sve u cilju povećanja transportne sigurnosti.

Kontinuiranim integrisanjem novih znanja i iskustava u edukacije i u priručnike za vozače Grupacija Messer daje doprinos konstantnom smanjenju broja incidenata u transportu.

 

SIGURNOSNI LISTOVI

Sigurnosni listovi sadrže informacije o plinovima i plinskim mješavinama koje su klasificirane kao opasne materije. Osobine plinova, opasnosti, uklanjanje i potrebne sigurnosne mjere su sveobuhvatno i detaljno opisne.

Sigurnosni listovi se isporučuju uz naše proizvode. Ako su Vam potrebni aktualni sigurnosni listovi, možete ih preuzeti klikom na ikone na dnu stranice.

 

 

SIGURNOSNA KAMPANJA

Sa dvije kampanje putem postera na preko 30 jezika adresirane su pojedinačne mjere, kao što su sigurnosni obilasci, analize rizika i sigurnosni auditi. Motivi kampanja „To nije bilo planirano...“ i „Samo je...“ fotografirani su u našim pogonima kao što su punionice plinova, skladišta, ali i u kancelarijskim prostorijama i pokazuju nesreće koje se mogu identificirati: izgorjele strujne kutije, pad sa ljestvi ili nesreća prilikom rada sa neosiguranim bocama. Messer se ne plaši da na ovakve motive postavi svoj marku „Messer – Gases for Life“. U ovoj kampanji je jasno da se ne radi o slici nego o odgovornosti koja je dinamičan proces i podliježe kontinuiranom poboljšanju. Motivi su vlastito zdravlje i zdravlje kolegica i kolega – jedna od najvećih i nezamjenjivih vrijednosti.

 

 

Asset Publisher

Denis
Butigan
Sigurnost, zdravlje, okolina Voditelj laboratorije

Brojevi za izvanredne situacije

BROJEVI ZA IZVANREDNE SITUACIJE

Savjet u izvanrednoj situaciji – kontakti i telefonski brojevi